20 κινήσεις που καταστρέφουν τη μέση σας

20 κινήσεις που καταστρέφουν τη μέση σας

Όλοι μας από μια ηλικία και μετά έχουμε αισθανθεί ενοχλήσεις και πόνους στη μέση και στην πλάτη. Για να σας βοηθήσουμε να διατηρήσετε τη μέση σας υγιή και δυνατή σας παρουσιάζουμε 20 κινήσεις τις οποίες πρέπει πάση θυσία να αποφεύγετε για να μην πάθετε οσφυαλγία ή ισχιαλγία

Η τσάντα σας είναι πολύ βαριά

Δεν είναι κακό να κουβαλάτε τσάντα φυσικά. Αυτό όμως που είναι κακό είναι όταν η τσάντα σας είναι πολύ βαριά. Ιδανικά το βάρος μιας τσάντας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους του ατόμου που την κουβαλά. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά φροντίστε να αλλάζετε ώμο αλλιώς κινδυνεύετε να γέρνετε από τη μία πλευρά και να αισθανθείτε αργά ή γρήγορα έναν οξύ πόνο χαμηλά ή ψηλά στην πλάτη.

Κάθεστε πολύ κοντά στο τιμόνι όταν οδηγείτε

Έχετε την εντύπωση ότι οι μόνοι που υποφέρουν από προβλήματα στη μέση είναι οι επαγγελματίες; Κάνετε λάθος. Ακόμη κι εάν οδηγείτε μόνο λίγα λεπτά την ημέρα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διατρέχετε τον κίνδυνο να βλάψετε τη μέση σας.

Πολλοί οδηγοί κάνουν το λάθος να κάθονται πολύ κοντά στο τιμόνι και γι’ αυτό το λόγο καμπουριάζουν για να βλέπουν το ταμπλό.

Για να είστε σίγουροι ότι κάνετε ότι καλύτερο για τη μέση σας, βεβαιωθείτε ότι κάθεστε με ίσια την πλάτη και ρυθμίστε κατάλληλα τη θέση σε σχέση με το τιμόνι.

Τραβάτε βαριά αντικείμενα

Είτε πρόκειται για τη δουλειά σας είτε απλώς στο σπίτι έχετε την τάση να τραβάτε συνεχώς τα έπιπλα, θα πρέπει να ξέρετε ότι βλάπτετε τη μέση σας. Αντί για αυτό προτιμήστε να τα σπρώχνετε κι όχι να τα σέρνετε ή να τα τραβάτε από μπροστά.

Κάθεστε πολλές ώρες στη δουλειά

Εάν κάνετε δουλειά γραφείου το πιθανότερο είναι ότι είστε καθισμένοι πολλές ώρες. Μετά από κάποιες ώρες μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε πιαστεί, ή ότι πονάει η πλάτη σας, στο ύψος της μέσης ή ψηλά στους ώμους.

Για να μειώσετε την καταπόνηση, κάντε συχνά διαλείμματα και φροντίστε να τεντώνεστε. Ξεκινήστε επίσης κάποια μορφή άσκησης το οποίο θα αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικό.

Εάν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι από αυτά, αλλάξτε δουλειά. Εύκολο να το λες αλλά δύσκολο να το κάνεις, σωστά;

Καμπουριάζετε

Το να στέκεστε και να κάθεστε καμπουριαστά μπορεί να σας φαίνεται πιο ξεκούραστο από το να στέκεστε ίσια αλλά σε αυτή τη στάση έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθετε κήλη ή οσφυαλγία.

Είτε κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση είτε είστε όρθιοι προσπαθήστε να κρατάτε πάντα ίσια την πλάτη σας. Τις πρώτες μέρες θα σας φανεί λίγο κουραστικό αλλά μετά από λίγο καιρό θα σας έρχεται φυσικά. Επιπλέον, είναι μια καλή άσκηση για την κοιλιά και θα φαίνεστε ότι έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση!

Χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα με λάθος τρόπο

Εκτός κι εάν είστε από τους τυχερούς που έχουν καθαρίστρια, τότε μάλλον θα σκουπίζετε μόνοι σας το σπίτι σας. Αυτή η τόσο απλή κίνηση είναι ικανή να βλάψει τη μέση σας.

Επιλέξτε ένα μοντέλο πιο ελαφρύ με τηλεσκοπικό κοντάρι και όση ώρα σκουπίζετε φροντίστε να κρατάτε την πλάτη σας ίσια. Αποφεύγετε τις απότομες κινήσεις και μην μετακινείτε τα έπιπλα απότομα και με δύναμη.

Κοιτάτε με λάθος τρόπο την οθόνη σας

Εάν δουλεύετε σε υπολογιστή και καμπουριάζετε ή δεν κοιτάτε ευθεία την οθόνη τότε θα πρέπει να αλλάξετε θέση και στάση. Φυσιολογικά το επάνω μέρος της οθόνης θα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σας για να αποφύγετε τους πόνους στην πλάτη και στη μέση.

Σκύβετε μπροστά για να πιάσετε κάτι

Αυτή είναι μια κίνηση που πολλοί από εμάς κάνουμε συχνά: σκύβουμε μπροστά για να πιάσουμε ένα αντικείμενο. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για τη μέση σας!

Την επόμενη φορά που θα θέλετε να πιάσετε κάτι που βρίσκεται στο έδαφος, πλησιάστε το όσο πιο πολύ μπορείτε, λυγίστε τα γόνατα κρατώντας την πλάτη ίσια και πιάστε το. Χρησιμοποιήστε τους μυς των ποδιών κι όχι της μέσης σας.

Κοιτάτε συχνά το κινητό σας

Κυκλοφορήστε στο δρόμο και παρατηρήστε τους ανθρώπους εκείνους που χρησιμοποιούν το κινητό τους. Θα δείτε ότι οι περισσότεροι καμπουριάζουν. Αυτή είναι μια κίνηση που επιβαρύνει τον αυχένα και την πλάτη. Την επόμενη φορά που θα θέλετε να ελέγξετε το κινητό σας φέρτε το στο ύψος των ματιών σας.

Επιπλέον, για να μην κινδυνεύετε να σκοντάψετε ή να πέσετε πάνω σε κάποιον άλλο καλύτερο θα είναι να σταματάτε πριν ελέγξετε το κινητό σας.

Φοράτε συχνά ψηλά τακούνια

Εάν φοράτε μια στο τόσο, δεν διατρέχετε και μεγάλο κίνδυνο αλλά εάν φοράτε ψηλά τακούνια κάθε μέρα, τότε…

Όταν φοράτε τακούνια η λεκάνη σας έχει την τάση να έρχεται μπροστά. Η μέση σας προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία του σώματός σας λυγίζοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με αυτό τον τρόπο καταπονείται η σπονδυλική σας στήλη και αυξάνεται ο κίνδυνος να παρουσιάσετε κάποιο πρόβλημα με τη μέση σας.

Φοράτε σαγιονάρες

Αχ, αυτές οι σαγιονάρες! Είναι τόσο βολικές και είναι το αγαπημένο αξεσουάρ του καλοκαιριού.

Λόγω της ανατομίας τους, σας αναγκάζουν να περπατάτε με ένα τρόπο που δεν είναι φυσικός για το σώμα. Οι αστράγαλοι και τα γόνατά σας επιβαρύνονται περισσότερο από το εάν φορούσατε εσπαντρίγ ή άλλα παπούτσια που δεν είναι εντελώς φλατ και αυτό ανακλά στη μέση σας.

Προσπαθήστε να τις φοράτε όσο λιγότερο μπορείτε και προτιμήστε παπούτσια με κανονική σόλα.

Σηκώνετε αγκαλιά το παιδί σας με λάθος τρόπο

Το να σηκώνεις αγκαλιά ένα παιδί δεν είναι μια ανώδυνη κίνηση. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε πολλές δασκάλες προσχολικής ηλικίας έχουν πρόβλημα με τη μέση τους.

Εάν είστε νέος γονιός, θα πρέπει να προσέχετε πως θα πάρετε αγκαλιά το παιδί σας. Για παράδειγμα, εάν κάθεται στο πάτωμα, λυγίστε τα γόνατα και κρατήστε ίσια την πλάτη, όπως θα κάνατε και με΄ένα οποιοδήποτε βάρος. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να μην ζορίζετε τη μέση σας.

Φοράτε το σακίδιο σας πόλη χαμηλά

Στο σχολείο και στο Πανεπιστήμιο αναγκαζόμαστε πολλές φορές να κουβαλάμε πολλά βιβλία. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε άλλη λύση, προσπαθήστε τουλάχιστον να τα κουβαλάτε όσο πιο κοντά μπορείτε στο σώμα σας.

Πολλοί μαθητές και φοιτητές κάνουν το λάθος να βάζουν το σακίδιό τους πολύ χαμηλά ή να το ακουμπούν στα οπίσθιά τους. Εάν είστε κι εσείς από αυτούς, να ξέρετε ότι με αυτόν τον τρόπο αναγκάζεστε να γέρνετε μπροστά το σόμα σας και καταπονείτε την πλάτη σας.

Τεμπελιάζετε μπροστά στην τηλεόραση

Εάν περνάτε τη μέρα σας μπροστά στον υπολογιστή και στη συνέχεια παρακολουθείτε πολλές ώρες τηλεόραση δεν βοηθάτε καθόλου τη μέση σας ειδικά εάν ξαπλώνετε χαμηλά στον καναπέ. Η κακή στάση σώματος και το γεγονός ότι κάθεστε λάθος επί πολλές ώρες καταστρέφει τη μέση σας.

Προτιμήστε να αθλείστε κι όταν βλέπετε τηλεόραση, να σηκώνεστε στις διαφημίσεις για να κινείστε λίγο.

Κάνετε ακροβατικά όταν ντύνεστε

Υπάρχουν κάποιο που καταφέρνουν να τραυματιστούν ενώ ντύνονται. Και δεν είναι αστείο. Οι άνθρωποι όταν βιάζονται το πρωί για να ντυθούν κάνουν κάποιες φορές αδέξιες κινήσεις. Μην προσπαθείτε να φορέσετε το παντελόνι σας όρθιοι στο ένα πόδι. Αποφύγετε επίσης τις πολύ στενές μπλούζες που σας αναγκάζουν να ζορίζετε τον αυχένα σας για να τις φορέσετε.

Καμπουριάζετε όταν κάνετε ποδήλατο

Το ποδήλατο είναι μια τέλεια άσκηση και ο καλύτερος τρόπος για να μετακινήστε στην πόλη. Δυστυχώς όπως πολλοί από εμάς δεν έχουμε το σωστό ποδήλατο σύμφωνα με το ύψος μας και το βάρος μας.

Βεβαιωθείτε ότι η σέλα και το τιμόνι βρίσκονται στο σωστό ύψος. Επίσης βεβαιωθείτε ότι δεν καμπουριάζετε όταν κάνετε πεντάλ και μην κουβαλάτε βαριές τσάντες.

Κουβαλάτε πολλές σακούλες μαζί

Όταν κάνετε τα ψώνια σας φροντίστε να μην κουβαλάτε πολλές βαριές σακούλες μαζί ειδικά εάν είστε με τα πόδια και είστε μακριά από το σπίτι σας. Εάν το κάνετε αυτό κουράζετε τη μέση σας και δημιουργείτε ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να γίνει χρόνιο.

Εάν τα χέρια σας κοκκίνισαν καθώς τις κουβαλάτε τότε αυτό είναι σημάδι ότι είναι πολύ βαριές για εσάς. .

Αντί να κάνετε τα ψώνια σας όλα μαζί, κάντε τα σε δόσεις, ή κάντε παραγγελία ή χρησιμοποιήστε το αυτοκίνητό σας.

Αυτοσχεδιάζετε όταν αθλείστε

Το να πηγαίνετε στο γυμναστήριο και να χρησιμοποιείτε τα όργανα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία σας και σας βοηθά να διατηρείτε την πλάτη σας υγιή και δυνατή. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που αυτοσχεδιάζουν και κάνουν τα δικά τους χωρίς να φροντίζουν να ενημερώνονται προηγουμένως για το πως λειτουργούν τα μηχανήματα.

Για να μην τραυματιστείτε ζητήστε από το προσωπικό να σας δείξει τη θέση που πρέπει να έχετε καθώς και τις ασκήσεις που είναι ασφαλείς για το σώμα σας.

Καπνίζετε

Όσο παράξενο κι εάν σας ακούγεται, το κάπνισμα προκαλεί πόνους στην πλάτη και στη μέση. Σε αυτή την περίπτωση δεν ευθύνεται η στάση αλλά ο ίδιος ο καπνός.

Τα κύτταρα των καπνιστών στερούνται οξυγόνου γεγονός που προκαλεί με τα χρόνια διάφορα προβλήματα υγείας όπως είναι οι πόνοι στη μέση.

Σύμφωνα με έρευνες, οι καπνιστές διατρέχουν πέρα από όλα τ’ άλλα μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πόνο στην πλάτη και στη μέση.

Κοιμάστε μπρούμυτα

Μπορεί η θέση αυτή να σας βολεύει αλλά επιβαρύνει τη σπονδυλική σας στήλη. Για να το αποφύγετε προσπαθήστε να κοιμάστε στο πλάι ή ανάσκελα.

Ινστιτούτο Ιατρικής Αποκατάστασης Arcos

Το Ινστιτούτο Ιατρικής Αποκατάστασης διαθέτει πλήρη εξοπλισμό, για αντιμετώπιση εξωτερικών ασθενών, που πάσχουν από μυοσκελετικές διαταραχές, νευρολογικές διαταραχές, ρευματολογικές παθήσεις, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και αθλητικές κακώσεις.

Το Ιατρείο μας διατηρεί συμβάσεις σχεδόν με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία – ιδιωτικές ασφάλειες.

error: Content is protected !!